Moving Cultures

Conferinta in Adelaide: Moving Cultures, Shifting Identities. Migration, Connection, Heritage and Cultural Memory

Flinders University: 3-6 decembrie 2007

In centrul atentiei acestei conferinte stau transformarile, schimbarile de mentalitate si conceptie pe care emigrantii care apartin la o anumita cultura le intampina cand ajung sa locuiasca intr-o societate diferita din punct de vedere cultural si social fata ce cea cu care erau invatati in tara lor de origine.

Aceasta schimbare de identitate se refera la adoptarea unor practici si obiceiuri noi, diferite si de multe contradictorii cu valorile sociale si culturale pe care anumite nationalitati le au in tarile lor de origine. Lucrarile care se prezinta la conferinta analizeaza o serie de aspecte legate de ajustarea unei noi comunitati la conditiile care exista in tara noua, crearea unei noi identitati culturale. Alte aspecte se refera la tranzitia legata de comunicare si legaturi intre diferite grupuri etnice noi si comunitatile deja existente, in timp ce unele aspecte se refera la tensiunile care exista intre diferite comunitati.

Un forum public a avut loc pe 3 decembrie pe tema Building Migrant Friendly Communities, in stransa legatura cu aceasta conferinta. La acest forum au fost invitati sa participe Tibi si Liliana Stoian, din partea asociatiei. In continuare redam cateva din subiectele importante care s-au discutat la acest forum, cu speranta ca vor fi de interes general atat pentru cei care doresc sa emigreze in Adelaide, cat si pentru cei care sunt aici si se confrunta cu fel de fel de probleme.

Din prezidiu au facut parte Mr Hieu Van Le, Lieutenant Governor of South Australia, Chairman of the South Australian Multicultural and Ethnic Affairs Commission; Professor Graeme Hugo, Discipline of Geographical and Environmental Studies, Director of the National Centre for Social Application of Geographical Information Systems – University of Adelaide; Brenton Lewis, CEO Murraylands Regional Development Board; Janet Gilles, Secretary of SA Unions; Mujahid Ahmed, Sudanese Community Representative, Public Speaker; Steven Walter, General Manager, Baker Hydraulics Prt Ltd; Professor Faith Trent, Chair Person, Executive Dean of the Faculty of Education, Humanities, Law and Theology , Flinders University.

Va prezentam pe scurt o parte din ideile care s-au desprins din cele expuse de fiecare membru din prezidiu.

 South Australia are o populatie imbatranita, in urmatorii 10-15 se vor pensiona in jur de 30% din cei care lucreaza in serviciile publice si nu exista personal calificat care sa-i inlocuiasca.

 Se preconizeaza sa creasca numarul de emigranti la 2 milioane in 2050 in Adelaide. South Australia a fost un stat activ in aducerea de noi emigranti atat cu viza temporara cat si ca permanent rezidenti. Pe primele zece locuri in privinta numarului de emigranti care au venit in South Australia se numara: UK, Italia, Vietnam, Grecia, Germania, Noua Zeelanda, China, India, Polonia si Olanda. Crestere rapida in numarul de emigranti o au cei veniti din Asia.

 Schimbarile care au intervenit in South Australia ca urmare a cresterii numarului de emigranti sunt legate de forta de munca, marirea numarului de emigranti care s-au stabilit in orase din provincie (orase care din anii ’50 nu au mai avut de-a face cu noi emigranti si care nu au fost pregatite sa faca fata noului val), impact asupra cerintei de locuinte pe piata locala.

 Locurile de munca sunt conditia necesara si critica pentru cei care vin in South Australia: sa existe locuri de munca pe piata locala. South Australia a avut o rata redusa de emigranti comparativ cu statele din est. Schimbarile pe care statul trebuie sa le suporte si sa faca fata sunt legate de anumite servicii care erau practic inexistente mai ales in regiunile rurale, unde piata locala era dominata de localnici, nu de emigranti in cautare de lucru si fara cunostinte elementare de limba engleza.

 Exemplul dat de Murrayland , unde populatia este de 35000 de locuitori, cu 11000 angajati in campul muncii si 9000 someri. Industria dominanta: agricultura, cresterea de animale, produse lactate, horticultura, fabrici de mezeluri. In 1950 au venit multi italieni care s-au stabilit in zona. Urmatorul val de emigranti a avut loc in 2001 unde s-au stabilit refugiatii din Afganistan- cateva sute de persoane. In 2005 au venit emigranti din China si Africa.

 Barierele-obstacolele pe care le-au avut refugiatii si cei care nu vorbeau limba engleza au fost legate de comunicarea cu cei din jur, nesuficiente resurse existente in zona, integrarea sociala, structurile regionale deja existente si cultura locala.

 Pe plan local s-au facut activitati cu membrii acestor comunitati sa-i introduca in comunitatea locala, prin voluntari se incearca sa se predea limba engleza, se fac presiuni la guvernul local si federal pentru mai multe fonduri si suport, pentru crearea de noi skilluri si locuri de munca unde refugiatii si emigrantii sa-si aduca aportul.

 Alte aspecte discutate se refera la viza 457 – pentru comunitatea locala acesti emigranti nu sunt considerati ca fac parte din comunitatea locala. Pentru cei care lucreaza – se pot crea animozitati la locul de munca intre noii angajati cu viza temporara si cei vechi, exista sentimentul de frica la locul de munca pentru emigrantii cu viza temporara ca isi pot pierde locul de munca daca nu fac ceea le cere seful lor. Sunt marginalizati si exclusi din comunitate.

 Din punctul de vedere al oamenilor de afaceri, se cauta oameni cu anumite specialitati, dar unele meserii nu se pot practica imediat sau nu este echivalat ceea ce s-a invatat in tara de origine. S-a creat un anume stereotip pentru anumite nationalitati si grupuri etnice. Trebuie sa existe o mai buna comunicare intre toate partile implicate inainte ca emigrantii sa ajunga in Australia, lumea sa fie informata mai bine despre conditiile care exista aici, despre cultura locala care nu va anagaja imediat un emigrant.

 Apar conflicte de interes intre realitatea care exista in South Australia si ceea ce lumea s-a asteptat sa gaseasca. In general oamenii sunt bucurosi sa lucreze cu cei care seamana cu ei (cei din diferite tari din Europa arata la fel, aceeasi rasa) comparativ cu africanii sau asiaticii. Comunitatea locala din South Australia trebuie mai bine informata despre procesul de emigrare si va fi nevoie de ceva timp pana cand emigrantii vor fi acceptati ca parte a comunitatii mai ales in zonele rurale sau orasele mici.

Mai multe informatii despre conferinta pot fi obtinute online de la urmatorul link: http://fhrc.flinders.edu.au/events/movingcultures.html

Liliana Stoian

Last updated: 3 December 2007

Leave a comment

Leave a comment