Cor de copii

Corul de copii Theotokos din Alba Iulia a sustinut un concert cu colinde de Craciun în Adelaide la data de 16 decembrie 2009, la Pilgrim Uniting Church.

Adresa: 12 Flinders Street, Adelaide.

Totul a început cu câteva luni inaintea sfârsitul lunii august, printr-un e-mail primit din România de la domnul Calin Bulac, arhidiacon si consilier la Arhiepiscopia Ortodoxa Alba Iulia, adresat asociatiei, cu rugamintea de a primi tot sprijinul necesar pentru a putea efectua un turneu în Australia cu un cor de copii, compus din 40 de persoane.

Corul are sponsorizare din România si va suporta cheltuielile legate de transport (dus-întors), urmând ca asociatia si membrii comunitatii românesti din Adelaide sa îi ajute cu transportul, eventual cu cazarea pe durata sederii în Adelaide. Vârsta copiilor este între 10 si 18 ani.

Iata ca au trecut câteva luni de acel prim e-mail si putem acum sa spunem ca, pentru prima data, s-a reusit, cu sprijinul si ajutorul oferit de membrii comunitatii românesti, sa se aduca în Australia un grup de copii care sa ne cânte frumoasele colinde românesti.

Nu a fost usor pentru asociatie sa organizeze acest concert si cazarea unui grup mare de copii. Cum multi foarte bine stim, multe sali sunt rezervate cu mult timp înainte pentru tot felul de activitati si festivitati legate de serbarea Craciunului. La fel si cu posibilitatile de cazare si transport. Desi au fost câteva familii care s-au oferit sa cazeze pe copii, nu au fost suficiente pentru tot grupul, astfel ca asociatia a cautat alte variante de cazare. Hosanna Heights College ne-a oferit posibilitatea sa cazam un grup numeros, cu toate facilitatile pe care un camin studentesc le poate oferi, astfel ca una din marile probleme a fost rezolvata.

Doua activitati organizate de asociatie (Halloween Party si serbarea Zilei Nationale a României) au avut ca prim obiectiv obtinerea de fonduri pentru a acoperi o parte din alte cheltuieli legate de venirea corului de copii din Alba Iulia. La ambele seri românesti membrii comunitatii au participat în numar mare si fiecare a ajutat cum a putut. A fost o dovada ca românii din Adelaide au fost toti foarte bucurosi si dornici sa ajute, fiecare dupa posibilitatile lui, pe acesti copii sa aiba amintiri frumoase, de neuitat din Adelaide.

Asociatia doreste sa multumeasca în mod deosebit câtorva persoane care au ajutat si contribuit în mare masura la realizarea turneului în Australia. Eastern Eurotours, prin domnul Ciprian Popescu, si-a adus o mare contributie prin procurarea biletelor de transport pentru întregul grup, si asta într-un timp record, cu numai doua luni înainte de venirea grupului. Doamna Laura Rusu, din Melbourne, a avut o contributie extraordinara în organizarea cazarii, transportului si a concertelor pe care corul din Alba Iulia le va sustine în Melbourne în perioada 9-14 decembrie. Totodata doamna Laura Rusu a ajutat si la procurarea biletelor de tren pe ruta Melbourne-Adelaide. Alaturi de ei, domnul Arhiepiscop Mihail, din Melbourne, a sprijinit si ajutat la realizarea acestui turneu.

Mai sunt câteva zile pâna la concertul din Adelaide. Poate ca înca nu sunteti decisi daca sa veniti sau nu. Poate nu stiti ca alaturi de corul de copii, vor fi prezenti si alti cântareti români si australieni din Adelaide, condusi de maestrul Florin Radulescu. Vor intrepreta si ei colinde de Craciun alaturi de cor, ca solisti vocali sau instrumentali.

La concertul din Adelaide si-au anuntat si confirmat participarea Ambasadorul României în Australia, Excelenta Sa Domnul Mihai Stuparu si sotia, Doamna Cristina Stuparu, Primarul din Adelaide, Domnul Michael Harbison si sotia, Doamna Kathy Harbison, Locotenentul Guvernartor al Statului South Australia, Domnul Hieu Van Le, Procurorul General Michael Atkinson, Directorul Executiv de la Multicultural SA, Domnul Simon Forrest, Policy Manager de la Multicultural SA, Domnul Con Founten, alte oficialitati si ministri din opozitie.

Ar fi frumos sa fim prezenti un numar mare de români la Pilgrim Uniting Church miercuri, 16 decembrie. Ar fi frumos pentru noi, românii din Adelaide, sa îi primim cu dragoste si cu bucurie pe acesti vestitori ai nasterii lui Isus Hristos, care ne aduc din România colindele Craciunului si frumoasele traditii si obiceiuri românesti.

Liliana Stoian

Leave a comment

Leave a comment